0

Янцин, Пламен Вълков, наш пратеник

Изключително смело и силно караха българските алпийци в първия манш на слалома от зимната олимпиада в Пекин. Алберт Попов стартира с №22 и след много точно и безгрешно спускане даде девето време. Той изостава само на 0,70 сек от водача Йоханес Щролц (Ав). Вторият ни по сила алпиец Камен Златков бе с 38-и номер и също кара много добре. Благодарение на това той е 20-и на 1,74 от лидера. Вторият манш е от 7,45 ч (българско време).

„Първият манш беше малко по-разтеглен. Може би за преди една-две години не беше моето трасе, но напоследък много работихме и виждам, че в повечето от контролите съм се справил добре, коментира Алберт след финала на I манш. "Нямах такова усещане докато карах, защото теренът беше странен, малко хлъзгав и през цялото време имаше тази борба с позицията напред-назад. Всъщност това ми изигра малко лоша шега във финалната част, защото се дръпнах назад и не успях да намеря сили и да направя един хубав завой и да се върна напред, и да атакувам последното стръмно. Както виждаме именно там ми е по-голямата разлика. Видяхме, че няколко секунди този сезон могат да се преборят във манш. 70 стотни не са малко, но не са и много. Теренът е тежък и вярвам, че ще се справя. Вярвам в себе си. Нищо не се знае - слалом, рисково е. Някои хора ще дават повече газ, отколкото могат, и ще има изненади. Реденето на първия манш бе поверено на австриец и трасето бе приятно. Във втория манш ще реди вратите треньорът на Алекс Винатцер, който, ако си спомняте, в Кицбюел натръшка повечето състезатели от топ 30. Така че ще бъде интересно. Ще бъде рисково и да се надяваме да имам късмет. Ако трябва да съм честен бих желал по-стръмни писти, но пък сега виждаме, че в стръмното съм загубил най-много. Пистата тук не е лоша. Въпросът е с каква нагласа ще караш и дали ще успееш да се нагласиш спрямо условията“, завърши Алберт.  

Камен Златков също бе доволен от представянето си в първия манш.

"Определено съм доволен. Имаше определено повече места, където можех да рискувам повече, но трасето е доста опасно. Има къде да се направят грешки. В тези условия мисля, че направих едно оптимално спускане. Трябваше да подходя и малко тактически, за да си осигуря добра позиция за втория манш. Това ми бе целта. Стабилно първо спускане с добра позиция за второто. Защото се чувствам по-уверен във вторите маншове и заради това го очаквам с нетърпение", каза Камен Златков. "Теренът е много непредвидим на места. И като караш на ръба на възможностите си е много лесно да отпаднеш. Виждахме го в предишните дни, видяхме го и днес. Заради това предприех едно по-предпазливо каране. Но във втория ман теренът за мен ще е по-различен и съм много доволен от позицията за втория манш", допълни той.

"Не ми е любимата писта. Аз обичам стръмни трасета,а тук има една дълга равна част. Но пистата е еднаква за всички. Чуствам се много уверен във възможностите си", допълни Камен.